Seksuologie

Seksuologie vrouwen

 

Om prettig te vrijen zijn psychische en lichamelijke factoren van belang.

Psychische factoren zijn bijvoorbeeld, ontspanning, aandacht, beleving, opwinding.

Bij de lichamelijke factoren speelt de bekkenbodem een essentiële rol. De vagina is "onderdeel" van de bekkenbodem en stoornissen in de bekkenbodemfunctie hebben impact op de seksuele beleving. Iedere vrouw gaat daar weer op haar eigen manier mee om.


Fysieke oorzaken

Soms kan schaamte over dreigend urineverlies of ontlastingsverlies de vrouw van vrijen weerhouden, of bijvoorbeeld angst dat een verzakking in de weg zit. 
Dan is er sprake van een urologisch of gynaecologisch probleem dat de seksualiteit verstoort.

 

De bekkenbodem

De oorzaak kan ook in de bekkenbodem zelf gelegen zijn. Veel klachten op seksueel gebied hebben te maken met de bekkenbodemspier. Deze heeft dan meestal een te hoge spanning of een onjuiste coördinatie.

 

Als vrijen niet prettig gaat, ontstaat er vaak een negatieve spiraal. Angst voor pijn of mislukking, vermijdingsgedrag of juist doorgaan, ook al is het pijnlijk. Het vrijen wordt dan steeds minder ontspannen en zo komt iemand in een vicieuze cirkel.

  

Pijn bij het vrijen (dyspareunie) kan door tal van factoren veroorzaakt worden. De bekkenfysiotherapeut inventariseert samen met u wat de oorzaak en wat het gevolg kan zijn en hoe de situatie verbeterd kan worden. De bekkenbodemspier leren voelen, herkennen en ontspannen, helpt om de seksualiteit te verbeteren.


Vrouwen leren geleidelijk weer controle te krijgen over de bekkenbodemspier en ook de reacties van het lichaam te begrijpen. Communicatie met de partner en begrip van de partner zijn hierbij belangrijk.

 

Seksuologie mannen

 

Om prettig te vrijen zijn psychische en lichamelijke factoren van belang.

Psychische factoren zijn bijvoorbeeld, ontspanning, aandacht, beleving, opwinding.

 

Erectie en zaadlozing zijn functies waarbij de bekkenbodem een belangrijke rol speelt. Tijdens een erectie vullen de zwellichamen van de penis zich met bloed. Er zijn lichamelijke factoren die hierbij een rol spelen: de algehele conditie van de bloedvaten (denk aan bloeddruk, cholesterol, diabetes, bepaalde medicijnen) maar vooral ook de bekkenbodem. 
Als de bekkenbodem teveel spant, kan dit de erectie negatief beïnvloeden.

 

Als in combinatie met de bekkenbodem ook de algehele spierspanning te hoog is, komt het vaak voor dat het klaarkomen (orgasme) te vroeg gebeurt. Hoe fanatieker er geprobeerd wordt de zaadlozing uit te stellen, hoe meer spierspanning, des te sneller het orgasme. 
Het leren herkennen van spanning-ontspanning en het leren sturen van de bekkenbodem is een hulpmiddel om betere controle over timing van het orgasme te krijgen. Communicatie met de partner en begrip van de partner zijn hierbij belangrijk.